Περιηγηθείτε τώρα σε όλα τα καταλύματα του Σωματείου και κάντε κράτηση άμεσα, χωρίς προμήθειες & μεσάζοντες!
 
No content for this language
 
Αρχική Σελίδα
Εικονική Περιήγηση
Ηφαίστεια
Η μοναδική ιστορία
Μουσεία
Αξιοθέατα
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Γεγονότα
Γνωρίζετε..;
Photo Gallery
-
Διαμονή
Αναζήτηση Δωματίου
Σύνδεσμοι
Αναζήτηση
Επικοινωνία
Santorini Island
---
[Details]

... σχετικά με την αρχιτεκτονική σπηλαίου στη Σαντορίνη; PDF Εκτύπωση E-mail

Το κλίμα, οι σεισμοί, τα υλικά και η τοπογραφία της Σαντορίνης, ήταν οι πρωταρχικές σχεδιαστικές παράμετροι, οι οποίες διατηρήθηκαν με αξιοθαύμαστο σεβασμό, ειλικρίνια και επινοητικότητα. Η ξεχωριστή εργονομική κλίμακα είναι πασιφανής και παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με αυτήν που συναντάται στα πλοία: χαμηλές πόρτες, στενά και απότομα σκαλάια, μικροσκοπικοί εσωτερικοί κι εξωτερικοί χώροι. Τα παραπάνω είναι προϊόντα αναγκαιότητας και λιγότερο επιλογής, εφόσον ο επικρατών σχεδιαστικός κανόνας είναι η οικονομία από κάθε άποψη. Ορισμένα επιπλέον χαρακτηριστικά διαφοροποιούν την αρχιτεκτονική της Σαντορίνης από αυτήν των γύρω νησιών: τα οικίσματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές σε μια παλινδρομική διάταξη και κυλινδρικούς θόλους.

Η φυσική κλίση και η τραχύτητα του εδάφους, μαζί με την ανάγκη για εξοικονόμηση υλικού, οδήγησε στη δημιουργία θολωτών σπηλαίων (τα λεγόμενα υπόσκαφα). Τα βαθειά αυτά σπήλαια αποτελούνται από μια συνέχεια 2-3 δωματίων με τομείς που μιμούνται τους εμπρόσθιους τοίχους. Τυπικά, τα εμπρόσθια ανοίγματα είναι οι μοναδικές είσοδοι φυσικού φωτός και φρέσκου, καθαρού αέρα σε αυτούς τους βαθείς χώρους. Εκτός από την ευκολία κατασκευής, ένα σημαντικό πλεονέκτημα των κατοικιών αυτών που προέκυψαν από τις ανασκαφές, είναι η θερμική τους απόδοση, καθώς εξυπηρετεί τόσο το χειμώνα και το καλοκαίρι, με μειωμένη ανάγκη επιπρόσθετης βοηθητικής θέρμανσης, που αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στο να μειώσει την περιττά ενοχλητική υγρασία.

Αυτές οι τύπου σπηλαίου κατασκευές, προσφέρουν αντισεισμική προστασία σε μεγάλο βαθμό. Κατά τη διάρκεια πρόσφατων εργασιών αποκατάστασης, αρκετά δωμάτια ανακαλύφθηκαν άθικτα, θαμένα πίσω από κατεστραμένες προσόψεις. Η βασική κατασκευαστική δυσκολία, ακόμα και σήμερα, έγκειται στη μεταφορά δομικών υλικών στα βραχώδη σημεία ή αυτά στα οποία υπάρχουν σκαλοπάτια με τα μοναδικά - και τα μόνα κατάλληλα για το εν λόγω έδαφος- μέσα μεταφοράς: τα γαϊδούρια και τα μουλάρια. Αυτή η δυσκολία εξηγεί τα περίεργα χαρακτηριστικά, όπως τα πολλαπλά μεγάλα κομμάτια βράχων που βρίσκονται στις βεράντες ή τα ημικατεστραμένα τείχη που συγχωνεύθηκαν σε ύστερες δομές. Τα τείχη των σπηλαίων που προέκυψαν από τις ανασκαφές, "διακοσμούνται" σε ορισμένες περιπτώσεις από προεξέχοντες βράχους, που παρέμειναν όπως ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής, προκειμένου να μην αλλοιωθεί η σταθερότητα του εδάφους ή να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας των μεταφορών.