Περιηγηθείτε τώρα σε όλα τα καταλύματα του Σωματείου και κάντε κράτηση άμεσα, χωρίς προμήθειες & μεσάζοντες!
 
No content for this language
 
Αρχική Σελίδα
Εικονική Περιήγηση
Ηφαίστεια
Η μοναδική ιστορία
Μουσεία
Αξιοθέατα
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Γεγονότα
Γνωρίζετε..;
Photo Gallery
-
Διαμονή
Αναζήτηση Δωματίου
Σύνδεσμοι
Αναζήτηση
Επικοινωνία
Santorini Island
---
[Details]

...πόσο παλιά είναι τα ευρήματα των Ανασκαφών του Ακρωτηρίου; PDF Εκτύπωση E-mail
Στοιχεία εποικισμού της περιοχής του Ακρωτηρίου, πρωτοήρθαν στο φως κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Ωστόσο, οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν αρκετά αργότερα, το 1967, από τον Καθηγητή Σπυρίδων Μαρινάτο υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Κοινότητας Αθηνών. Αποφάσισε να διενεργήσει ανασκαφές στην εν λόγω περιοχή, με την ελπίδα να επαληθεύσει μια παλιότερη θεωρία του, την οποία δημοσίευσε κατά την δεκαετία του 1930 και σύμφωνα με την οποία, η έκρηξη του ηφιαστείου της Θήρας ήταν υπεύθυνη για την κατάρρευση του Μινωικού πολιτισμού. Από τη χρονολογία του θανάτου του, το 1974, οι ανασκαφές συνεχίστηκαν υπό την εποπτεία του Καθηγητή Χρήστου Δουμά. Στα μη καλυμένα από την τέφρα μνημεία δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό ήταν απαραίτητο για την ανάκτηση και συντήρησή διαφόρων ειδών στοιχείων και κυρίως των σχετικών με την καταστροφή του οικισμού.


ImageImageImage


Ο πρώτος εποικισμός της περιοχής χρονολογείται ιστορικά, κατά την Ύστερη Νεολιθική Εποχή (περίπου 4.000 π.Χ..). Κατά τη διάρκεια της Πρώιμης Εποχής του Ορείχαλκου (3η χιλιετηρίδα π.Χ..), ιδρύθηκε ένας ευμεγέθης οικισμός και κατά τη Μέση  και  Ύστερη  Εποχή του Ορείχαλκου  (20ος-17ος αιώνας π.Χ.) επεκτάθηκε και σταδιακά αναπτύχθηκε σε ένα από τα κύρια αστικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου. Η ευρεία έκταση τοι οικισμού (περίπου 20 εκτάρια), το ανεπτυγμένο αποχετευτικό σύστημα, τα εκλεπτυσμένα κτίσματα με τις εξαίσιες τοιχογραφίες, τα έπιπλα και τα αγγεία, μαρτυρούν τον μεγάλο βαθμό ανάπτυξης και ευφορίας της περιοχής. Τα ποικίλα αντικείμενα εισαγωγών που έχουν βρεθεί στα οικίσματα, αποτελούν ενδείξεις του εύρους του δικτύου των εξωτερικών σχέσεων. Το Ακρωτήρι διατηρούσε επαφές με την Κρήτη, αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την Συρία και την Αίγυπτο.
Οι ενδείξεις ζωής στον οικισμό τερματίστηκαν αιφνιδίως, όταν κατά το τελευταίο τέταρτο του 17ου αιώνα π.Χ., οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας των διαδοχικών ισχυρών σεισμικών δονήσεων. Ακολούθησε η ηφαιστειακή έκρηξη. Τα ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν όλο το νησί, καθώς και τον οικισμό. Ωστόσο, τα συστατικά αυτά προστάτευσαν τα οικίσματα και τα περιεχόμενά τους, όπως συνέβη και στην Πομπηία. Εώς σήμερα, δεν έχει βρεθεί κανένα ανθρώπινο σώμα έπειτα από την ηφαιστειακή έκρηξη. Φαίνεται ότι οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί εγκαίρως και εκκένωσαν το νησί.
 

 • Image

  Κατά τη διάρκεια του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου στη Θεσσαλονίκη (5-7 Μαρτίου 2007) στα πλαίσια της έκθεσης DETROP-OINOS, τα κρασιά της Σαντορίνης κέρδισαν 13 βραβεία.

  Μεταξύ 683 δειγμάτων από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρο, Γαλλία, Αυστρία, Βραζιλία, Μεξικό και Καναδά οι ειδικοί στο κρασί έδωσαν:

  Βραβείο Grand Gold στο
  Vinsanto 4 ετών, εμφιάλωσης 1999 από τη Santowines

 • Image Το περιοδικό "Archaeometry",
  το www.nature.com και το BioEd Online αναφέρουν σε άρθρα τους ότι οι τοιχογραφίες που βρίσκονται στις οροφές ενός οικίσματος δύο επιπέδων στην προϊστορική περιοχή του Ακρωτηρίου, παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον σχετικά με την μαθηματική γνώση κατά τη διάρκεια της Εποχής του Ορείχαλκου.